Sankt LazarusOrden av Jerusalem - Malta

Ordens 49:e Stormästare H.R.H. Prins Pieter CantacuzinoDen strålande soliga lördagen den 3 oktober, möttes vi utanför Frösunda kyrka i Vallentuna församling för att i Pilgrim Vallentunas regi genomföra dagens vandring.

Pilgrim Vallentuna har en omfattande verksamhet och anordnar vandringar hela den varma årstiden. Förutom den vackra kyrkan finns på platsen en pilgrimsgård och ett pilgrimskapell. Lederna har fått namn efter människor som bott på platsen under kristendomens tidiga skede och vars liv finns skildrade på många runstenar och ristningar i området: Ingaleden, Ulfsleden och så Livstensleden, som var vårt val för dagen.

Tillsammans med ett tiotal andra vandrare började vi med en kort morgonbön i kapellet och efter den Heliga Birgittas bön: ”Herre, visa mig Din väg och gör mig villig att vandra den”, gav vi oss av på den 6 km långa vandringen. Det bar av på småvägar och stigar genom hagar och ängar och skogsområden.

Under vandringen gjorde vi ett antal stopp, bl a vid Livstensristningen, som berättar om hur Livsten byggde broar i området till själabot för sig och sin hustru.

Vid den s k Klashagen stannade vi för att njuta av utsikten över åkrar och ängar och för att äta vår matsäck.

Åter vid Frösunda kyrka, fick vi en kort guidning om kyrkan och dess historia, innan vi satt ner för en gemensam resumé av dagen.

Var och en hade naturligtvis sin egen upplevelse, men vi var alla överens om den märkliga gemenskap som uppstår även under en tyst vandring som den vi just varit med om. Dessutom var leden en intressant blandning av natur, kultur och traktens historia.

Systrar och Bröder i S:t Lazarus: Vi förvarnar redan nu att vi kommer inbjuda er till en ny pilgrimsvandring hösten 2016.